Prins Laurent is altijd het buitenbeentje van de Belgische koninklijke familie Saksen-Coburg geweest. Hij is onvoorspelbaar en bij momenten een ongeleid projectiel. Tegelijkertijd is Laurent een dierenactivist, kunstliefhebber en wereldverbeteraar. De Belgen vinden hem grappig en als ‘clown’ van de koninklijke familie is hij bijzonder populair. Hij is zonder twijfel de meest kleurrijke Coburger van zijn generatie.
Laurent, Prins op overschot is thematisch opgebouwd en beperkt zich niet tot het verhaal van Laurent, maar gaat ook op zoek naar overeenkomsten tussen de prins en andere leden van de familie en de dynastie van de Coburgs. De rebelse prins Karel (regent van België na de Tweede Wereldoorlog) bijvoorbeeld, die na een vete brak met zijn eigen familie. Ook Albert I, die een zeer ongelukkige jeugd doormaakte, komt aan bod, net als de psychische problemen vankeizerin Charlotte van Mexico (dochter van koning Leopold I). Hierdoor overstijgt de reeks het puur biografische.
De reeks portretteert prins Laurent op een respectvolle manier, maar gaat ongemakkelijke onderwerpen niet uit de weg. In de reeks komen 24 getuigen aan het woord: vertrouwelingen, koningskenners, (voormalige) politici en journalisten. Daarbij zijn zowel koningsgezinden als republikeinen.
De Belgische prins werkte trouwens niet mee aan deze reeks, wellicht omdat ook zijn minder leuke kant ruimschoots aan bod komt.