Mia Nicolai & Dion Cooper voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival

Mia Nicolai & Dion Cooper vertegenwoordigen Nederland tijdens de 67e editie van het Eurovisie Songfestival. Songfestival-winnaar Duncan Laurence en songwriter Jordan Garfield (h)erkenden hun talent en brachten ze samen. Met z’n vieren schreven ze een song die grote indruk maakte op de voltallige selectiecommissie waarna ze unaniem werden aangewezen als de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival in 2023. Mia en Dion maken impactvolle muziek en deze passie laten ze samen op het podium in Liverpool aan heel Europa horen. 

Eric van Stade – algemeen directeur van AVROTROS, namens de selectiecommissie: “We kregen dit jaar veel songs binnen, vooral ook van jong talent – wat een mooie ontwikkeling is. Dat geldt ook voor Mia Nicolai en Dion Cooper; twee eigenzinnige jonge talenten die zelf ook songs schrijven en een verhaal te vertellen hebben. De selectiecommissie was, unaniem, zeer te spreken over hun song waarin hun stemmen prachtig samenkomen. Ondanks dat we over het nummer nog weinig gaan zeggen, kunnen we stellen dat het een onderscheidende, uitgesproken en betekenisvolle song is die in het Songfestival-deelnemersveld in positieve zin zeker gaat opvallen.”

Mia en Dion zijn tot 2 jaar geleden onbekenden van elkaar totdat ze door Duncan en Jordan aan elkaar worden gekoppeld. Er is meteen een muzikale klik, hun stemmen passen mooi bij elkaar net als de boodschap die ze willen uitdragen. In hun muziek is ruimte voor kwetsbaarheid en emotie. Ze willen allebei mensen raken en muziek is een mooie taal om deze emoties uit te spreken en te delen.

Mia en Dion: “Het Songfestival is hét podium waar mensen kunnen zien wat je als artiest te brengen hebt. Na al die jaren hard werken aan het vertalen van ons gevoel in muziek is dit een geweldige kans om op zo’n grote schaal ons verhaal te vertellen. Het voelt fantastisch en nog een beetje onwerkelijk dat de selectiecommissie van AVROTROS voor onze song heeft gekozen, maar we zijn er klaar voor om Europa iets positiefs te brengen.”

Over Mia Nicolai
Muziek zit er bij de 26-jarige Mia al van jongs af aan in. Vanaf haar derde volgt ze al viool- en piano lessen. Vanuit huis heeft ze een hele creatieve opvoeding meegekregen, met toneel, ballet, muziek en verhalen vertellen.

Ze ontdekte al jong dat haar dromen heel breed waren. Door de ogen van popmuziek ontdekte ze het bestaan van het grote Amerika. Zo begonnen haar dromen om in het buitenland te wonen. Mia vindt haar inspiratie in artiesten zoals David Bowie. Maar vooral in het vrij uiten van creativiteit en het samenvoegen van kunstvormen. 

Ze heeft altijd de moed gehad om haar dromen te volgen en is een echte ‘go-getter’. Van Melbourne tot Londen, tot Mexico en New York heeft ze zich nu gesetteld in Los Angeles, met een artiestenvisum. 

In haar debuutsingle ‘Set Me Free’ komt het reizen en haar behoefte aan ultieme vrijheid naar voren. Mia bewijst keer op keer dat haar grote dromen stap voor stap uitkomen. In november 2020 bracht ze haar tweede single ‘Mutual Needs’ uit dat meteen internationaal werd opgepakt door een première in Amerika op de befaamde Zane Lowe Radio show. Een grote naam in de muziekwereld. En dan nu de volgende grootse stap: het Eurovisie Songfestival.

Als kind werd Mia gepest en dit heeft een grote deuk achtergelaten, maar tegelijkertijd ook een vuur in haar ontstoken met een doorzettingsvermogen om al haar dromen uit te laten komen, niets haar te laten stoppen en te genieten van het leven met wie zij kiest te zijn. De boodschap die ze wil overdragen is dat je verleden niks zegt over de toekomst en dat je dat helemaal zelf in de hand hebt. Je kunt jezelf creëren tot de persoon die je droomt te zijn.

Over Dion Cooper
De droom om artiest te worden en muziek te maken begon bij Dion (28) al toen hij een jaar of vier was. Zijn vader was drummer in zijn vrije tijd en voedde Dion muzikaal op met Toto, The Beatles en Jimi Hendrix. Daar ontstond de voorliefde voor muziek. Op zijn vijftiende pakte hij voor het eerst zijn gitaar op en liet deze niet meer los. In de jaren die volgen begint hij met het zingen en schrijven van zijn eigen muziek. Zijn zoektocht naar zijn artistieke zelf gaat gepaard met een bewuste keuze om ook persoonlijke groei op te zoeken. Die tweeledige ontwikkeling komt in 2021 tot uiting in zijn eerste EP ‘Too Young Too Dumb’. Gevolgd door de single ‘Fire’ die hij samen met Maxine uitbrengt en binnen een aantal maanden al bijna een miljoen streams haalt. 

De muziek die Dion produceert is rauw, authentiek en geldt vaak als een reflectie van de persoonlijke groei die hij doormaakt. Hij omschrijft het zelf als classic rock meets singer songwriter, oftewel Bryan Adams meets Harry Styles.

‘Bring the joy’ is het mantra waarmee Dion zijn muziek en leven inspireert. Hij is op een reis om de beste versie van zichzelf te worden en wil al het geluk, de kennis en de vreugde die hij onderweg verzamelt delen met de wereld. Dat is dan ook zijn boodschap: geluk ligt in je eigen handen en je handen gebruik je om te delen.

Songfestival Liverpool
Dit jaar wordt het Eurovisie Songfestival in Liverpool gehouden. Gezien het Songfestival niet in het winnende land Oekraïne gehouden kan worden, is er in samenspraak met Oekraïne en de EBU gekozen voor het Verenigd Koninkrijk. Op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei vinden de halve finales plaats: op zaterdag 13 mei de finale. De komende maanden gaan Mia en Dion werken aan hun act en zich voorbereiden op hun deelname samen met hun creatieve team Duncan en Jordan. Het creatieve team wordt binnenkort aangevuld tot het complete team. Het nummer waarmee Mia en Dion Nederland vertegenwoordigen wordt op een later moment bekendgemaakt.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showbiss.nl

* verplicht in te vullen

Byadmin

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.