28/05/2024
Antwerpen, BE 15 C

De Nederlandse showbiss

Marlijn Weerdenburg is Maria in The Passion

Foto: Sander Mulkens en Remco Modderkolk

In de dertiende editie van The Passion introduceert KRO-NCRV het personage Claudia Procula, de vrouw van Pilatus. Tijdens de live-uitzending op Witte Donderdag 6 april kunnen kijkers voor het eerst kennismaken met deze nieuwe rol en haar verhaal krijgt verder vorm en inhoud in The Passion Hemelvaart op donderdag 18 mei. Claudia wordt vertolkt door actrice Nhung Dam, bekend van de serie Dertigers. Wederom wordt door de omroep een vrouw geïntroduceerd waarover door de tijd heen verschillende verhalen zijn ontstaan. Vorig jaar introduceerde KRO-NCRV het vrouwelijke personage Maria Magdalena. Met de rollen van Claudia en Maria Magdalena wil de omroep ook nieuwe, andere stemmen laten horen in het verhaal van Pasen en Hemelvaart.

Claudia Procula is de vrouw van Pilatus. In de Bijbel wordt zij slechts één keer genoemd. In het dat verhaal wordt er een boodschap bij Pilatus gebracht, waarin zijn vrouw hem waarschuwt voor Jezus. Ze heeft een waarschuwende droom over Jezus gehad. De korte benoeming van Claudia in de verhalen levert in ieder geval een mysterie op. Wie was zij precies? Wat was het doel van haar bericht? Er zijn door de tijd heen veel verschillende verhalen en ideeën opgekomen die op die vragen een antwoord proberen te geven. Claudia lijkt met haar bericht haar man te willen weerhouden Jezus te veroordelen, zo zien we dit jaar in The Passion. In The Passion Hemelvaart brengt niet alleen Claudia Pilatus aan het wankelen, ook Maria Magdalena speelt hierin een belangrijke rol. Beiden confronteren Pilatus met de vraag: Wat is waarheid?

Eerder werd bekend dat Sinan Eroglu (Jezus), Marlijn Weerdenburg (Maria), Buddy Vedder (Judas), Ferdi Stofmeel (Petrus), Bertrie Wierenga (Maria Magdalena), Dragan Bakema (Pilatus), Thomas van Luyn (verteller) en Anita Witzier (verslaggever) de hoofdrollen vertolken in KRO-NCRV’s muzikale paasevenement op Witte Donderdag 6 april in Harlingen. Hier wordt Nhung Dam in de rol van Claudia aan toegevoegd.

KRO-NCRV vindt het belangrijk dat dit universele verhaal over geloof, hoop en liefde verteld blijft worden en iedereen aanspreekt. Het verhaal blijkt vandaag de dag nog steeds actueel. In een steeds individualistischere samenleving staan we vaak meer stil bij wat ons verdeelt dan wat ons verbindt, terwijl de behoefte aan saamhorigheid en verbinding juist is toegenomen. KRO-NCRV ontwikkelt vanuit de christelijke traditie The Passion, waarin liefde voor je naasten een grote rol speelt. Door de koppeling met maatschappelijke en actuele onderwerpen in de vertelling, wil de omroep kijkers uit het hele land met elkaar verbinden.

Dit jaar worden The Passion en The Passion Hemelvaart 2023 mede mogelijk gemaakt door Protestantse Kerk in Nederland, Kansfonds, Bartiméus Fonds, de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân, Provincie Fryslân en worden geproduceerd door Mediawater.

The Passion 2023 wordt vanuit Harlingen uitgezonden op Witte Donderdag 6 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Passion Talk wordt direct na de live-uitzending uitgezonden op NPO 3. The Passion Hemelvaart wordt uitgezonden op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showbiss.nl

Previous Article

Yvon Jaspers over ‘Boer zoekt vrouw’: ‘dat ligt gevoelig’

Next Article

Nieuwe docuserie over Ruud de Wild en Olcay Gulsen

You might be interested in …

Showbiss.nl