22/06/2024
Antwerpen, BE 19 C

De Nederlandse showbiss

Koningin Máxima opent de Week van het geld 2023

Foto: RVD

Koningin Máxima, erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, opent maandagochtend 27 maart de 12e editie van de Week van het geld in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens deze week geven medewerkers uit de financiële sector duizenden gastlessen aan het basisonderwijs en mbo-scholen over het belang van goed omgaan met geld. Het thema van dit jaar is ‘Bedwing de bling’. De minister van Financiën, Sigrid Kaag, en de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, zijn ook aanwezig.

Kinderen worden al op jonge leeftijd verleid met aanbiedingen van spullen, ‘wannahaves’, via reclames, hun smartphone en door influencers. In de Week van het geld gaan gastdocenten met hen in gesprek over hoe je de ‘bling’ kunt weerstaan en wat de financiële consequenties zijn als dat niet lukt. Verder kunnen het Voortgezet Onderwijs en MBO het hele jaar door de theatervoorstelling ‘Geld en geluk’ van stichting KiKiD aanvragen. Dit is een interactief theaterstuk door en voor jongeren over omgaan met geld, schulden en financiële weerbaarheid. Tijdens het openingsprogramma wordt een voorproefje van de voorstelling gegeven.

Na het optreden spreken Koningin Máxima, de directeur van het Nibud, Arjen Vliegenthart, en basisschool docent Angela Esajas over het belang van het op jonge leeftijd aanleren van financiële vaardigheden zoals sparen, financiële planning en omgaan met verleidingen. Dit helpt kinderen als ze ouder zijn bij het maken van verstandige financiële keuzes. Ouders worden tijdens de projectweek ook gestimuleerd om met hun kinderen te praten over geldzaken. Koningin Máxima gaat in het gesprek verder in op recente onderzoeken naar financiële geletterdheid van jongeren.

Wijzer in geldzaken streeft naar structurele aandacht voor financiële vaardigheden in het onderwijs. Sinds 2022 worden er ook gastlessen gegeven aan mbo-studenten. Dit helpt hen om zich voor te bereiden op de financiële verantwoordelijkheid die zij krijgen als zij 18 jaar worden.

Koningin Máxima vraagt als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. In het platform werken partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en voorlichtings- en consumentenorganisaties samen aan het bevorderen van financiële fitheid in Nederland. Platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën en organiseert jaarlijks de Week van het geld en de Pensioen3daagse.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showbiss.nl

Previous Article

Carrière Anita Witzier in gevaar?

Next Article

Koning opent Koningsspelen in Deventer

You might be interested in …

Showbiss.nl