28/05/2024
Antwerpen, BE 15 C

De Nederlandse showbiss

Showbizzcollega bikkelhard voor André Hazes

Foto: Dirk Verbocht/Showbiss.nl

John van Katwijk, al jaren een succesvol manager en boeker waarschuwt André Hazes. De zanger moet dringend ingrijpen of het loop weldra weer mis met zijn carrière. John van Katwijk was jarenlang manager van René Froger en heeft een belangrijk aandeel in de successen van onder andere Glennis Grace, Anita Meyer, Patricia Paay.

“Hij is van huis uit, een van de liefste mensen die er zijn en dat is ook meteen zijn valkuil. Hij wil het iedereen naar hun zin maken en door iedereen aardig gevonden worden. Een prima eigenschap, als je ijsjes verkoopt in een attractiepark of als gastheer een restaurant runt. Maar niet in de showbizz”, schreef van Katwijk een tijdje geleden op Facebook.

“Succes kent een hoge prijs en maakt slachtoffers. Je gaat dingen winnen, maar ook iets verliezen, je relatie, je gezondheid, jezelf of je verstand. Succes is een jaloerse minnaar. Het kan niet delen. Het eist al je aandacht of het zal je straffen.”

En dan is er nog de vloek rond de familie Hazes: drank is niet de beste vriend van André Hazes, kijk maar naar wijlen zijn vader. “Ook de oude Hazes hield van gezelligheid met zijn Vinkeveense vrienden in De Plashoeve en was feitelijk meer een caféganger dan cafézanger. Zijn muziek was geliefd in Amsterdam, maar tot zijn grote frustratie, waren Froger en Borsato in die tijd, landelijk vele malen populairder. Hij reageerde dat af op Rachel en de kinderen, vandaar dat de jonge André Hazes nu zo graag alles gezellig wil houden en iedereen een plezier wil doen om hem heen, behalve zichzelf! Want in deze openhartige documentaire, waarbij ik ervan uitga, dat de donkerste momenten er nog zijn uitgeknipt, zien we een leuke jongen die voor andermans lol een lijdensweg aflegt. Net zoals zijn vader die had, kreeg ook hij podiumvrees, faalangst en stemstress. Precies de drie dingen die je onder controle moet hebben voor een lange carrière”, schrijft de ervaren artiestenmanager.

“Tel daarbij op dat hij een totaal andere muzieksmaak heeft, dan de liedjes die hij zingt; geen manager heeft, maar een boeker, die zijn agenda niet doseert of was het een partner die mee wilde managen op de achtergrond, hoe dan ook, hij zoekt via enkele vriendinnen naar een vluchtheuvel, maar alles bij elkaar opgeteld waren alle ingrediënten voor een breakdown al in ruime mate aanwezig en dus ook voor een mooie docu, waarin hij terugkeert in de armen van zijn in ellende getrainde moeder, die onterecht altijd de rode kaart krijgt van de media, maar wel altijd het puin ruimt, als niemand anders die bezem pakt.”

Wellicht is het geen open sollicitatie, maar van Katwijk heeft André Hazes de gouden raad om een goede manager te zoeken in plaats van zijn neefje Django. Die zal het niet graag lezen, maar van Katwijk heeft volgens ons meer dan gelijk. De showbizz is een harde wereld, er liggen altijd haaien op de loer om je te grijpen. Niemand zo goed als een manager die alle valkuilen die de showbizzwereld heeft door en door kent en werkelijk alles al heeft meegemaakt: van het kleinste podium tot een mastodont van een Ahoy.

“Als je niet van tevoren die ‘berekend op succes fundering’ bouwt, dan word je door succes overvallen en platgewalst.”, weet van Katwijk. “We zien het steeds opnieuw, zanger krijgt hit, snel zoveel mogelijk optredens, nieuw huis, nieuwe auto, stem kwijt en alles weer annuleren. En natuurlijk is het leuk om een vriendenclubje te maken en je neef (hoewel neefje Djarno het allemaal wel goed zag!) of ander familielid een baantje te geven en altijd bij je te hebben, maar er is geen gezagsverhouding. Je luistert naar niemand, je wilt alles zelf uitvinden, want je weet nooit hoe lang het succes duurt? Nou zo dus niet, nu ging het van Bloed, Zweet en Tranen naar Coke, Drank en Tranen”, schrijft van Katwijk op Facebook.

“Hoe lang succes duurt bepaal je zelf door duurzaam beleid te voeren. Mijn tip? Ga eens praten met Guus Meeuwis en zijn managementteam. Die snappen gestructureerd succes”, weet van Katwijk als geen ander. De ervaring, weet u wel.

En ondanks deze toch wel realistische benadering heeft van Katwijk nog één goede tip voor Hazes: “𝐃𝐨𝐧’𝐭 𝐬𝐭𝐨𝐩 𝐛𝐞𝐥𝐢𝐞𝐯𝐢𝐧!🎖”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showbiss.nl

Previous Article

Dit zijn de kandidaten van het nieuwe seizoen van Wie is de Mol?

Next Article

Danny de Munk krijgt gelijk van rechtbank

You might be interested in …

Showbiss.nl